На „Св. Симеон Столпник“ ракополагање во ѓаконски чин во Свети Николе

image

На „Св. Симеон Столпник“ ракополагање во ѓаконски чин во Свети Николе

На 14. 09. 2017 година, св. Симеон Столпник, прав.Исус Навин, Црковна нова година, Нговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички г. Иларион, во солужение на свештеници од штипското архиерејско намесништво, во храмот „Св. Николај“ во Свети Николе отслужи света архиерејка литургија. Пред Светата Литургија, Надлежниот Митрополит Брегалнички г. Иларион го произведе во ипоѓакон богословот и теолог чтец Дејан Петрушев од Свети Николе, а на Светата Литургија го ракоположи во ѓаконски чин. На крајот од светата литургија,

Митрополитот г. Иларион одража пргодна беседа, направи мал водосвет и ги благослови собраните плодови за принесување дар на благодарност кон Бога.