Димитар Марковски

Протоереј Димитар Марковски, ул. “Струмичка” бр. 1 Штип; тел. 032/392-020, 071/693-993, роден на 07. 04. 1954 година во Владимирово, каде и завршил основно образование. Средно образование завршил во МПБ во Скопје во 1975 година, и Виша педагошка академија 1977 година и дипломирал на Богословскиот факултет на МПЦ – Скопје. Ракоположен во ѓаконски чин на 28. 02. 1982 година, а за свештеник на 07. 03. 1982 од Епископот Тивериополски г. Горазд, во протоерејски чин произведен на 24. 05. 2000 година од Епископот Дремвитски и администратор Брегалнички г. Јован.