Чествување на Св. Гаврил Лесновски во Лесново

image

Чествување на Св. Гаврил Лесновски во Лесново 

На 28.01.2021 кога Православната Црква го чествува споменот на Светиот Гаврил Лесновски – закрилникот на светата Лесновска обител, Неговото Виокопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион во сослужение на повеќе свештеници од епархијата отслужи Света Архиерејка Литургија на која изговори одржајна беседа за 

 денешниот празник и одржа поучно слово за родителството во современиот свет, по што го благослови и пресече празничниот леб. Пред Литургијата Митрополитот Иларион во чин чтец го произведе Горан Томев од Кочани.