Тодорова Сабота во Свети Николе

image
 
 Тодорова Сабота во Свети Николе

На 20.03.2021 година во првата сабота од Великиот пост кога си спомнуваме за чудото на светиот Великомаченик Теодор Тирон, во храмот посветен на Светион Николај Чудотворец во Свети Николе, Неговото Високопреосвештентво Митрополитот Брегалнички господин Иларион, заедно со Митрополиот Европски господин Пимен и Неговото 

 Преосвештенство Епископот Јаков Стобски и повеќе свештеници од епархијата отслужија Света Архиерејска Литургија. На Литургијата Епископот Јаков за  одржа пригодна празнична беседа и според традицијата беше благословена празничната пченица.  По завршувањето наС ветата Литургија Неговото Високопреосвештентво Митрополитот Брегалнички господин Иларион изврши освет на нова филтер станица.