Читање на Дванаесетте страстни Евангелија во Штип

image

Читање на Дванаесетте страстни Евангелија во Штип

На 29.04.2021 – Велики Четврток вечерта, Неговото Високопреосвештенство Митрополитот Брегалнички господин Иларион во сослужение на повеќе свештеници, во соборниот храм „Св. Николај“ – Штип отслужи утрена богослужба на 

 која беа прочитани дванаесетте свети страдални Евангелија. Според утврдената практика на ова богослужение Неговото Високопреосвештенство носејќи го Крстот на кои е изборазено Распетието Христово го положи на средината на храмот за поклонение. По завршувањето за богослужението Неговото Високопреовештентво одржа пригодна беседа.